Cietrzew
Sóweczka
Bielik
Orzeł przedni
Kormoran
Facebook

Sowa jarzębata

Sowa jarzębata
Nazwa łacińska: 
Sarnia Ulula
Rodzaj dzioba: 
Dziób ziarnojada np. wróbla
Pisklęta sowy jarzębatej

Zamieszkuje tajgę północnej Eurazji (od Norwegii po Kamczatkę i Sachalin) oraz lasotundrę Ameryki Północnej, głównie Kanadę. Ostatnio południowa granica zasięgu przesuwa się ku północy. Osiadła, ale niekiedy odbywa niewielkie wędrówki na południe, zwłaszcza gdy brakuje pokarmu.

Do Polski niegdyś (w XIX w. i 1. połowie XX wieku) nielicznie, ale regularnie zalatywała, najczęściej w okresie zimowym. Obecnie pojawia się w Polsce tylko wyjątkowo. Po II wojnie światowej obserwowano pojedyncze osobniki tylko trzykrotnie: w czerwcu 1970 r. (na Wolinie), od grudnia 2002 do marca 2003 (koło Białowieży) oraz od końca października 2006 do marca 2007 (na Bagnach Biebrzańskich, a następnie u ujścia Wisły). W innych krajach Europy Środkowej również widywana głównie zimą, przeloty trwają od października do stycznia .

Zdjęcia gatunku: 
Sowa jarzębataSowa jarzębataTweety